ז'בוטינסקי 7, מגדל משה אביב, קומה 19, רמת-גן

צילום כל-גופי ממוחשב – מיפוי שומות

רקע כללי

מיפוי שומות דיגיטלי, המכונה גם צילום כל-גופי ממוחשב, הינה בדיקה משלימה לסקירת שומות 

בסיס הבדיקה עומד עיקרון פשוט: נגעי עור שפירים הם לרוב יציבים לאורך זמן בעוד שגידולים ממאירים גדלים ומשתנים לאורך זמן.

בכל ביקור אצל רופא עור, אפילו אם ביקרנו אצלו כבר עשר פעמים בעבר, הבדיקה מתבצעת כאילו זו הפעם הראשונה בה פגשנו את הרופא. ומדוע? מכיוון שגם לרופאי העור המוכשרים במיוחד אין את היכולת לזכור כיצד כל נגע ונגע נראה לפני חצי שנה או לפני שנה. על כן, בדיקת סקירת שומות מתבססת על מראה הנגעים בנקודת זמן אחת ולא כוללת בתוכה את האלמנט של ההתנהגות של הנגעים לאורך זמן. על הבעיה הזו בדיוק עונה בדיקת המיפוי שומות.

כיצד מבוצעת הבדיקה?

מיפוי שומות דיגיטלי היא בדיקה במסגרתה מבוצע צילום של כל שטח העור של המטופ\ת. הבדיקה מבוצעת על ידי טכנאית או אחות, המפעילה מכשיר סמי-אוטומטי. המטופל\ת עומד\ת בתנוחות משתנות מול מצלמה המורכבת על גבי מסילה. המצלמה עולה ויורדת ומצלמת את כל שטח העור של המטופל\ת. התמונות “נתפרות” אחת אל השניה על מנת ליצור “מפה” המתעדת את כל שטח העור של המטופל\ת.
כעבור שנה, חוזרים על סט התמונות על מנת לייצר “מפה” חדשה ועדכנית של עור המטופל. ה”מפה” החדשה מושווית מול ה”מפה” הקודמת, וכך ניתן לאתר שינויים עדינים ביותר בנגעי המטופל\ת ולאתר נגעים חשודים בשלב מוקדם הרבה יותר מאשר זה המתאפשר על ידי בדיקת סקירת שומות רגילה. חלק מהמערכות החדשות אף מצוידות בטכנולוגית בינה מלאכותית המסייעת לרופא בהשוואה של ה”מפות” ומאתרת את הנגעים החשודים והמשתנים עבורו.

רכיב נוסף של מיפוי שומות הוא הדרמוסקופיה הדיגיטלית. באמצעות מצלמה דרמוסקופית ניתן לבצע תמונה בתקריב של נגעי עור חשודים. על התמונה בתקריב לרוב חוזרים כעבור שלושה עד ארבעה חודשים והתמונות מושוות אחת כנגד השנייה. במידה ומאותרים שינויים מיקרוסקופיים בנגע – הרי שהוא נגע חשוד שדורש ביופסיה. אולם במידה והנגע יציב ניתן לבצע המשך מעקב. באמצעות הדרמוסקופיה הדיגיטלית ניתן להימנע מביופסיות של נגעים מיותרים שכן נגעים שנראים מאוד חשודים בבדיקה, אך יציבים לאורך זמן, הם נגעים שפירים שניתן להמשיך ולעקוב אחריהם בבטחה. 

מידע רלוונטי נוסף

בדיקת מיפוי שומות דיגיטלי היא בדיקה לא חודרנית שאינה כרוכה בחשיפה לקרינה או בכאב כל שהוא. למעשה לבדיקה אין תופעות לוואי כלל. 

מיפוי שומות דיגיטלי מומלצת לרוב למטופלים שהם בסיכון מוגבר יותר לסרטן העור, כאלה עם היסטוריה אישית או משפחתית של סרטני עור, ריבוי שומות (נקודות חן), עור ניזוק משמש, חשיפה מרובה לשמש בעברם ועוד. 

נכון להיום, הבדיקה אינה בסל הבריאות ומבוצעת בשירות “מחוץ לסל” בתשלום. במידה וקיים ביטוח רפואי פרטי, וכתלות בפוליסת הביטוח של המטופל\ת ניתן לדרוש החזר מחברת הביטוח עבור עלות הבדיקה.  

לסיכום

אם איתרתם נגע חשוד על העור, במיוחד אם הוא יוצא דופן, חדש או השתנה לאחרונה- פנו בהקדם לרופא עור מומחה בדרמוסקופיה על מנת לאבחן את הנגע ולהחליט על המשך הטיפול.

זקוקים לטיפול? צריכים הכוונה?

מלאו פרטים או התקשרו. ואחזור אליכם בהקדם

דילוג לתוכן