ז'בוטינסקי 7, מגדל משה אביב, קומה 19, רמת-גן

מלנוניכיה – אבחון וטיפול

רקע כללי

משמעות המילה מלנוניכיה היא כהות או פיגמנטציה של לוחית הציפורן. מלנוניכיה יכולה להיות תוצאה של גורמים שונים, כולל טראומה, זיהומים פטרייתיים, מחלות סיסטמיות, מצבים שפירים או ממאירים. מאמר זה מתמקד באבחון וניהול של מלנוניכיה, ומספק תובנות לגבי תהליך ההערכה ואפשרויות הטיפול הפוטנציאליות.

אבחון

אבחון מלנוניכיה כרוך בהערכה מקיפה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, בדיקה גופנית, בדיקה דרמוסקופית ומעקב דרמוסקופיה דיגיטלית. הצעדים הבאים ננקטים בדרך כלל כדי לקבוע את הסיבה וניהול מתאים:

היסטוריה רפואית: רופא העור יאסוף מידע על בריאותו הכללית של המטופל, טראומה או זיהומים קודמים בציפורניים, תרופות שנלקחו והיסטוריה משפחתית של הפרעות בציפורניים או מלנומה. מידע זה עוזר לזהות גורמים פוטנציאליים וגורמי סיכון.

בדיקה גופנית: נערכת בדיקה יסודית של הציפורן/יים המעורבות כדי להעריך את המאפיינים של המלנוניכיה. זה כולל בחינת הדפוס, הרוחב והמיקום של הפיגמנטציה, כמו גם הערכת הרקמות שמסביב לאיתור סימנים של דלקת או זיהום.

דרמוסקופיה: דרמוסקופיה של הציפורניים או אוניקוסקופיה, היא טכניקה לא פולשנית המשתמשת במכשיר מיוחד כדי לבחון את לוחית הציפורן והמבנים הסובבים אותה. דרמוסקופיה מסייעת להבדיל בין גורמים שפירים לממאירים למלנוניכיה, בהתבסס על נוכחות או היעדר מאפיינים ספציפיים כגון melanonychia striata, רצועות פיגמנטיות או רשת פיגמנטים לא סדירה.

מעקב דרמוסקופיה דיגיטלית: במקרים גבוליים ניתן לבצע מעקב על ידי צילומים דרמוסקופיים דיגיטליים ברזולוציה גבוהה, בנקודות זמן שונות על מנת להעריך את ההתפחות לאורך זמן של המלנוניכיה ועך להבחין בין מצבים שפירים למצבים ממאירים.

ביופסיה: במקרים בהם האבחנה נותרה לא ברורה או אם יש חשד לממאירות, ניתן להמליץ על ביופסיה. במסגרת הביופסיה מוסרת דגימת רקמה קטנה מאזור המכונה “מטריקס” אשר מצמיח את הציפורן והיא נשלחת להערכה היסטופתולוגית. הביופסיה מסייעת לאשר את האבחנה ולקבוע את נוכחותם של תאים ממאירים.

טיפול

הטיפול במלנוכיה תלוי בגורם הבסיסי ובתוצאות של הערכות אבחנתיות. אפשרויות הטיפול עשויות להשתנות ויכולות לכלול:

מעקב: במקרים בהם מלנוניכיה מיוחסת לגורמים שפירים, כגון טראומה או תרופות, ניתן להמליץ על מעקב. מעקב בלבד. במסגרת המעקב אנו מנתרים אחר כל שינוי בגודל, צורה או צבע על מנת להבטיח שהמצב נשאר יציב ולא מתקדם, מה שדורש הערכה חוזרת.

טיפול במצבים בסיסיים: אם מלנוניכיה היא משנית למחלה סיסטמיים או זיהום, טיפול במצב הראשוני עשוי לפתור את שינוי צבע הציפורן. זה יכול לכלול טיפול תרופתי לזיהומים חיידקים או פטרייתיים, טיפול בחסרים תזונתיים או ניהול מחלות סיסטמיות.

ניתוח: במצבים בהם יש חשד למלנומה או לנגעים ממאירים אחרים, ייתכן שתידרש התערבות כירורגית. זה כרוך בדרך כלל בכריתת החלק הפגוע של אזור המטריקס של הציפורן או מיטת הציפורן, יחד עם שוליים של רקמה בריאה.

לסיכום

מלנוניכיה, המאופיינת בשינוי צבע הציפורן, דורשת גישה מקיפה לאבחון וניהול. תהליך ההערכה כולל היסטוריה רפואית יסודית, בדיקה גופנית, דרמוסקופיה, מעקב דרמוסקופי דיגיטלי ובמידת הצורך ביופסיה. אפשרויות הטיפול נעות בין מעקב בלבד והתייחסות למצבים הבסיסיים לבין ניהול כירורגי כאשר יש חשד לממאירות. על ידי הבנת האבחון והניהול של מלנוניכיה, רופאי עור יכולים להבטיח התערבות בזמן וטיפול מתאים למטופלים שלהם.

לסיכום

אם איתרתם נגע חשוד על העור, במיוחד אם הוא יוצא דופן, חדש או השתנה לאחרונה- פנו בהקדם לרופא עור מומחה בדרמוסקופיה על מנת לאבחן את הנגע ולהחליט על המשך הטיפול.

זקוקים לטיפול? צריכים הכוונה?

מלאו פרטים או התקשרו. ואחזור אליכם בהקדם

אשמח לעזור

דילוג לתוכן